Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
19/03/2024 07:57:48

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'Exposició Finestres al Passat desvetlla el paper de les dones en el patrimoni i la història de Sant Feliu

22/10/2021
Lectures: 993
L'Exposició Finestres al Passat desvetlla el paper de les dones en el patrimoni i la història de Sant Feliu

En el marc de les activitats de la VII Setmana de Patrimoni destaca l'exposició 'Finestres al passat de Sant Feliu', una mostra que es pot veure fins al 27 d'octubre en diferents carrers del municipi. L'exposició consisteix en 12 plafons explicatius que permeten apropar-nos a les pioneres de Sant Feliu al llarg del temps en els diferents àmbits i activitats i també conèixer alguna dona desconeguda i recuperada del passat. El seu objectiu és desvetllar i difondre la participació i el paper de les dones en el patrimoni i la història de la ciutat.

Aquesta finestra al passat de Sant Feliu fa un repàs dels lideratges femenins en l'exercici de la política, un espai fonamentalment masculí fins ben entrada la democràcia. També explica la dificultat que tenien les nenes en el passat per assolir el seu dret a l'ensenyament.

La mostra destaca noms propis de dona en la història de la ciutat, com el de l'activista veïnal Adela Barquín, que es convertí en la "Passionària de la Salut" amb la seva contribució a evitar que s'instal·lés una benzinera just en el lloc on ara hi ha la plaça de la Salut. O el nom de Neus Miró, que amb poc més de 20 anys ja era advocada i en ple franquisme va tenir la valentia de denunciar, davant del Col·legi d'Advocats de Barcelona, que el Ministeri de Treball havia convocat unes oposicions a les quals només podien accedir homes.

Un altre nom propi que recull la mostra és el de Joana Raspall, escriptora, activista cultural i defensora de la llengua catalana. Des de l'any 2008 Sant Feliu té un carrer amb el seu nom i un monument homenatge on es pot llegir una de les seves poesies més emblemàtiques, "Endavant!".

També és protagonista d'aquesta finestra al passat Blanca Bardiera, una santfeliuenca d'origen francès que l'any 1578 va ser acusada de bruixeria i processada per les autoritats locals i que amb els anys es va convertir en un referent per al feminisme de Sant Feliu.

La mostra fa un recorregut per les dones treballadores i per les escriptores de Sant Feliu més reconegudes i que deixen un llegat literari de primer ordre. O per les mares contra la guerra, cinc santfeliuenques acusades d'un delicte de rebel·lió militar en haver-se mobilitzat per evitar enviar els seus fills a la guerra. També destaca el paper del Casal de la Dona de Sant Feliu, una entitat pionera a la comarca sorgida del moviment veïnal de la ciutat i fundada el 1979.

L'exposició també reserva un espai per a la vinculació de les dones i les roses, doncs la presència i la funció de les dones en el món de les roses ha estat molt significativa i ha contribuït a la difusió de la cultura d'aquesta flor.

La VII Setmana de Patrimoni comprèn activitats diverses: conferències, taules rodones, exposicions, itineraris i visites guiades, materials en línia, gimcanes, i concursos sota el fil violeta de la participació de les dones en la història i el patrimoni de la ciutat. La finalitat última és avançar en el coneixement i difusió d'una història inclusiva de Sant Feliu.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior