Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
22/01/2022 16:45:44

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Una delegació de Sant Feliu es desplaça al Senegal per fer seguiment d'un projecte de cooperació sobre gestió de l'aigua i apoderament de la dona

25/11/2021
Lectures: 562
Una delegació de Sant Feliu es desplaça al Senegal per fer seguiment d'un projecte de cooperació sobre gestió de l'aigua i apoderament de la dona

Una delegació de l'Ajuntament va aterrar dimecres 17 de novembre a la regió de Saint Louis al Senegal, juntament amb el coordinador de l'oficina de Món-3 al Senegal i una especialista en la gestió sostenible de l'aigua de la Fundació Solidaritat UB, per fer seguiment del projecte 'Apoderament de la dona de la zona periurbana de Sant Louis mitjançant la millora en la gestió dels horts comunitaris'. Durant la seva estada el grup va tenir l'oportunitat de reunir-se amb diferents representants de les dones productores de la regió i de la comunitat científica, així com assistir a jornades sobre la gestió sostenible de l'aigua.

La visita forma part de les activitats contemplades en aquest projecte, que inicialment contemplava un seguit d'accions per al tractament i reutilització d'aigües residuals amb la posada en marxa de parcel·les agrícoles a l'abril de 2020. L'aparició de la Covid-19 va fer impossible el seu desenvolupament, i finalment es va reorientar el programa d'actuació cap a accions de tipus caire formatiu. Aquestes inclouen les jornades, a les que va assistir la delegació santfeliuenca, sobre gestió sostenible de l'aigua organitzades per l'Agència Regional de Desenvolupament del Nord del Senegal (ARD) i l'ONG-Món 3, en el marc del projecte cofinançat per l'Ajuntament de Sant Feliu i la Diputació de Barcelona.

Les formacions van oferir diferents eines a tècnics i tècniques de diferents municipis de la regió del nord del Senegal per tal que puguin aplicar mecanismes ecològics per a la gestió sostenible de l'aigua. Així, es podran tractar les aigües residuals per transformar-les en aigües recuperades i utilitzables per al rec d'horts i jardins, prevenint així les malalties derivades de la contaminacions d'aqüífers, com el còlera o la febre tifoide. També es va incidir en la importància de impactar les agendes polítiques per a la generalització d'instal·lacions gestores sostenibles aigua.

En el marc de les jornades es va visitar la planta regeneradora construïda al Campus de la Universitat Gastón Berger, que gràcies a un petit laboratori permet experimentar amb diferents tipus de materials ecològics disponibles a l'entorn immediat i de fàcil adquisició. També es va poder veure in situ la primera planta regeneradora d'aigües residuals a un escola pública del municipi metropolità de Gandiol. Allà s'han construït latrines que depuren les aigües residuals per la planta regeneradora, i serveixen per regar un nou espai verd, en un territori altament afectat per la desertificació i les malalties derivades de la contaminació de l'aigua.

Les jornades van comptar amb la participació de més de 80 persones assistents entre personal tècnic i representats polítics de municipis de la regió metropolitana de Saint Louis.

Projecció internacional en primera persona

A banda de les jornades, la delegació va tenir l'oportunitat de reunir-se amb representants de la Mutuelle d'Epargne et Crèdit (FEPRODES), una agrupació de dones productores de la Vall del riu Senegal. Les seves integrants van parlar dels seus objectius com l'apoderament de la dona en diferents regions dels nord del Senegal mitjançant microcrèdits amb perspectiva social, que permeten potenciar els projectes productors de dones en situació d'extrema vulnerabilitat.

L'agenda de reunions també va incloure una trobada amb Mame Penda Ba, professora investigadora sobre gènere i feminismes africans de la Universitat Gaston Berger de Saint Louis, i amb la direcció de l'ARD per conèixer les seves inquietuds i projectes orientats a la millora de la qualitat de vida de les persones que viuen a la regió de Saint Louis.

El projecte 'Apoderament de la dona de la zona periurbana de Sant Louis mitjançant la millora en la gestió dels horts comunitaris' està agermanat amb el projecte europeu Edicitnet - Ciutats Comestibles, en què participa Sant Feliu, centrat en l'aplicació de Solucions Basades en la Natura per la solució de problemes socials.

37 anys de cooperació

L'Ajuntament de Sant Feliu té una dilatada trajectòria en la gestió de projectes de cooperació al desenvolupament. La primera experiència es va iniciar al 1984, amb la signatura d'un conveni d'agermanament amb la ciutat d'Estelí a Nicaragua. El 1987 es va signar el segon Conveni d'agermanament, aquest cop amb la Daira de Doara, als camps de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria), amb accions com suport a joves per cursar estudis universitaris, caravanes d'aliments o atenció a infants i adults.

Més enllà dels agermanaments, Sant Feliu ha desenvolupat amb èxit altres projectes de cooperació directa com la col·laboració amb la municipalitat de Figuig al Marroc, que es va iniciar al 2009. L'objectiu d'aquesta acció era enfortir les seves capacitats institucionals en la provisió de serveis municipals bàsics. Des de l'Ajuntament també es va donar suport a projectes de desenvolupament socioeconòmic en el camp del turisme sostenible, formació en gestió d'equipaments culturals i cívics, i programes de formació i capacitació per gestionar la Maison de Figuig.

A més del suport a les entitats de cooperació de Sant Feliu, destaca el ferm compromís del municipi en matèria d'asil i refugi, que va iniciar-se amb la guerra dels Balcans i que ha pres força a partir de l'esclat de la crisis a Síria i altres zones del nord 'Àfrica i l'Orient Mitjà. En aquesta sentit cal destacar la creació i impuls de la iniciativa 'Xarxa Sant Feliu, ciutat acollidora', que ha esdevingut un espai de coordinació i treball conjunt i transversal, format per entitats i organitzacions que treballen directament amb la població nouvinguda a Sant Feliu.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior