Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Inici
Mostrar panell d'identificació
Mostrar cercador global

Fonts, Mines i Forns Barraques de la Sànson

Barraques de La Sanson

  • Ruta 1
  • Punt d'interès de construccions tradicionals
  • Punt d'interès d'agricultura i ramaderia
  • Punt d'interès de flora
  • Com arribar

S'han censat 10 barraques de diferents tipologies. Totes estan en ruïnes menys una cabana que es troba en bon estat.

Descripció

Aquestes construccions tenien la funció de protegir els pagesos de la pluja durant la feina al camp i de ser l’espai de magatzem de les seves eines.

La construcció d’aquestes barraques és senzilla. Com a material s’utilitzen els recursos de l’entorn i sovint no requereix cap material d’unió. Acostumen a tenir una sola estança i la tipologia més comuna és la de cabana de pedra seca, de planta circular, quadrada, rectangular o irregular.

Es creu que la majoria de barraques de vinya, sobretot les de pedra seca, són del segle XIX, que és quan el conreu de la vinya va agafar més importància.

L'any 1920 l'empresa Auxiliar de la Construcción, S.A va instal·lar la fàbrica de ciment Sanson a Sant Just Desvern, on actualment hi ha l’edifici Walden. La pedrera d’on es feia l’extracció estava situada dins del terme de Sant Feliu de Llobregat. Quan als anys 60 la producció de la fàbrica va augmentar considerablement i van voler fer una ampliació es van trobar amb l’oposició dels veïns i veïnes de Sant Just, així com del mateix Ajuntament.

Davant aquesta situació, el 1967 es va decidir traslladar la fàbrica a peu de pedrera a Sant Feliu de Llobregat. Des de l'any 1992 va pertànyer a la companyia “Valenciana de Cementos Portland, S.A.” filial de la mexicana CEMEX, principal productora de ciment blanc del món. Actualment pertany a Ciments Molins que la va adquirir el juny de 2013.

Fonts:

  • FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.
  • ARES; Itinerari Castellciuró-Torre Abadal: 7 d’octubre de 1995. Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Departament d’ensenyament. Sant Feliu de Llobregat. 1995
  • RASPALL, Alfons; Guia de Natura del Parc de Collserola. Consorci del Parc de Collserola. Barcelona. 2004

Enllaços d'interès:

Llistat de punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola