Últimes notícies

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
18/04/2024 18:31:20

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació i emprenedoria digital

La Torre del Roser acull l'Scratch Day UOC

23/05/2013
Lectures: 4625
La Torre del Roser acull l'Scratch Day UOC

El passat dissabte 18 de maig els espais d'emprenedoria i innovació social digital de la Torre del Roser van acollir l'Scratch Day UOC, un taller adreçat a nens i nenes (de 8 a 12 anys) i a les seves famílies on es van poder crear des de petites animacions fins a videojocs tot jugant a programar amb l'eina Scratch.

Aquesta jornada "Scratch Day UOC: juga a programar, programa jugant" es va celebrar amb motiu dels 15 anys dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació (EIMT) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i s'emmarcava també dins d'un esdeveniment internacional dedicat a aquest entorn de programació adreçat a nens i joves amb la finalitat de fomentar el pensament creatiu i treballar la metodologia del pensament computacional.

Per tal d'aprofitar al màxim l'experiència cada infant havia de venir acompanyat d'un adult i cada parella (adult-infant) havia de portar un ordinador portàtil per poder participar al taller sense dificultats al llarg de tot el matí.

Torre del Roser

L'activitat estava destinada principalment als nens i nenes (de 8 a 12 anys) i a les seves famílies (i no requeria cap coneixement previ), i pretenia mostrar que crear videojocs i animacions no és tan complicat com sembla. Per això es va fer servir l'Scratch, una eina per explorar, experimentar i manifestar idees de manera creativa i divertida a través d'històries interactives, jocs, música i art. Diversió, imaginació i aprenentatge estaven garantits!

La jornada que es va celebrar el dissabte, de 9.30 h a 14.00 hores, es va realitzar simultàniament a diferents seus de la UOC: Girona, Lleida, Reus, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat. A Sant Feliu de Llobregat van participar 11 parelles (adult-infant) i l'activitat va ser tot un èxit.

En concret, l'activitat va consistir en un taller gratuït d'iniciació a l'Scratch i, després, es va utilitzar la metodologia learn-by-doing ("aprenent fent") per desenvolupar i fomentar la creació de tot allò que la imaginació va aportar. L'objectiu no era aprendre a programar, sinó aprendre a pensar tot potenciant la creativitat.

La curiositat va ser el seu millor mestre: a cada sessió, van haver de desmuntar i esbrinar com funciona un projecte ja fet. Mitjançant aquest procés d'enginyeria inversa, els futurs programadors van entendre tots els detalls d'allò que van veure acabat i funcionant, aprenent-ne tots els mecanismes que hi ha al darrera. En acabat es van proposar exercicis i projectes a realitzar posant en joc tots els conceptes treballats fins al moment.

Què van aprendre: tot jugant, van entendre d'una manera senzilla com es programen els ordinadors.

Què es podia fer: dibuixos animats, retocar imatges automàticament, fer i reproduir sons de més de 100 instruments diferents o, fins i tot, crear jocs com el Tetris o el Pacman

Logo Scratch Day

El taller es va dividir en les següents parts:

  • 09.30 h ? 10.00 h Arribada i preparació de l'entorn
  • 10.00 h ? 10.30 h Breu introducció a l'Scratch
  • 10.30 h ? 11.30 h Ús de les Scratch Cards
  • 12.00 h ? 13.00 h Joc del Laberint
  • 13.30 h ? 14.00 h Compartir projectes a la galeria comuna per a totes les seus

Gat Scratch

Scratch és un entorn de programació desenvolupat pel MIT (Massachusetts Institute of Technology) adreçat a nens i joves amb la finalitat de fomentar el pensament creatiu. Tot apilant instruccions com si fossin blocs d'un joc de construccions, es poden crear des de petites animacions fins a videojocs i obres d'art interactives. Seguint l'estela de la teoria de l'aprenentatge del construccionisme de Papert, l'Scratch ofereix la possibilitat de posar en marxa la competència d'aprendre a aprendre d'una manera d'allò més lúdica i motivadora.

Scratch blocs

A tots els nens i nenes els agraden els jocs de construccions, amb peces de colors que es munten unes damunt de les altres. Però, què passaria si la construcció que acabem de fer es comportés com un programa d'ordinador, capaç de fer el que li diguem? Doncs no us podeu perdre el proper Scratch Day i així conèixer, tot jugant amb l'entorn l'Scratch, la manera més divertida i creativa d'entendre com treballen els ordinadors. Ajuntant uns blocs amb altres, en pocs minuts, els més petits construeixen petits programes que mouen els seus dibuixos per la pantalla, fan sons musicals o poden parlar amb la seva pròpia veu, mentre posen en pràctica de forma intuïtiva conceptes de programació.

Aquesta és la potencia de l'Scratch, un llenguatge de programació visual que és una fantàstica eina pedagògica per ensenyar als més petits (i no tant petits) a pensar sota criteris lògics, a analitzar els problemes i a trobar-hi solucions noves, i que promou el pensament crític i analític, desenvolupa la creativitat i la innovació.

Existeix una comunitat virtual de Scratch amb més de 1.400.000 membres i més 3.100.000 de projectes d'arreu del món.

La UOC és una universitat en línia i amb un model educatiu innovador, reconeguda internacionalment, amb una comunitat de més de 60.000 estudiants i 3.700 docents i experts.

La seu local de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) s'ubica a la primera planta de la Torre del Roser, un espai municipal al cor de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat que allotja a tota classe d'iniciatives digitals i d'emprenedoria i agents innovadors del territori, i realitza accions de col·laboració públic-privada destinats a consolidar la cultura local de la innovació i la microinnovació, posant en valor l'esperit emprenedor, la cocreació i el talent, i donant reconeixement a iniciatives que facin un ús social de la tecnologia, generant innovació i propiciant la visibilitat i posada en valor d'experiències innovadores i casos d'èxit, nous models de negoci enfocats a la creació de continguts i serveis a través de la Xarxa així com la innovació social comunitària i digital. A més d'un centre YUZZ d'alt rendiment pel desenvolupament d'un programa de creació d'empreses de talent jove de base tecnològica i ràpid creixement (start-ups), la Torre del Roser compta amb un Punt TIC amb dinàmiques de coworking.

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior