Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
28/03/2024 16:34:03

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

L'exposició fotogràfica Guardians de l'Amazònia ens acostarà a la cultura indígena a partir del 29 de novembre

24/11/2021
Lectures: 1379
L'exposició fotogràfica Guardians de l'Amazònia ens acostarà a la cultura indígena a partir del 29 de novembre

El proper dimarts 30 de novembre, a les 19 h, tindrà lloc al Casal de Joves la inauguració de l'exposició fotogràfica Guardians de l'Amazònia i la presentació del llibre L'Eruga de Colors. A l'acte assistirà la regidora de Solidaritat, Cooperació i Agermanaments de l'Ajuntament de Sant Feliu, Mercè Ariza. La mostra es podrà visitar al Casal de Joves des del 29 de novembre fins al 10 de desembre.

A través d'aquesta exposició, l'associació Guardians de l'Amazònia, entitat que forma part del Consell Solidari de Sant Feliu, vol donar a conèixer part de la història viscuda pels indígenes Puyanawa i la seva lluita pels drets fonamentals així com pel rescat de la seva llengua i les seves tradicions culturals i espirituals.

L'associació Guardians de l'Amazònia va néixer precisament amb la finalitat de promoure i salvaguardar la cultura i les tradicions dels pobles de l'Amazones. El seu objectiu és conservar el patrimoni de coneixements d'aquests pobles en perill d'extinció, basats en les tradicions orals i les seves pràctiques espirituals i així poder oferir aquest llegat a les noves generacions.


Els Puyanawa, L'Eruga de Colors i la Xarxa d'Escoles Guardianes

A través del conte L'Eruga de Colors, els nens i nenes tenen l'oportunitat de conèixer la història d'en Pwé i la Vari, membres de la tribu Puyanawa. El llibre neix amb la idea de transmetre la cosmovisió indígena als nens i nenes europeus.

L'autor del text és Alex Gimeno, qui narra a manera de conte aquesta èpica història que enllaça perfectament els antics i moderns esdeveniments del poble Puyanawa. És una història de gran resiliència i valor basada en fets totalment reals. Amb sintonia amb el projecte, la santfeliuenca Sònia Coloma aconsegueix il·lustrar el text amb realisme, mentre manté el seu estil.

D'altra banda, la Xarxa d'Escoles Guardianes de l'Amazònia permet establir un contacte directe entre dues realitats: escoles de comunitats indígenes de l'Amazònia i escoles europees. D'aquesta manera es promouen vincles entre nens i nenes indígenes i no indígenes.


Història dels indígenes amazònics

Com moltes altres tribus de l'Amazònia, des de 1905 els Puyanawa van ser contactats i posteriorment esclavitzats. El poble indígena va ser adoctrinat i despullat de tot vestigi de cultura i espiritualitat ancestral pel seringalista i terratinent brasiler coronel Mancio Lima i els seus sequaços. Sotmesos a treballs forçats i privats de la llibertat de la vida a la selva, no van trigar a sucumbir a malalties i als maltractaments. Els pocs supervivents vivien separats, les dones no podien veure els seus marits i els nens eren escolaritzats per aprendre el portuguès, mentre quedava totalment prohibida la llengua i qualsevol manifestació cultural i espiritual. Així van viure durant 50 anys i es van creuar les races amb altres pobladors arribats del nord-est brasiler, mentre treballaven per al coronel en règim de semiesclavitud.

Ara, la història ha canviat i les veus dels seus ancestres han estat sentides per molts dels joves de la comunitat que fa anys que estan rescatant l'antic llegat del seu poble, aquells que han sabut viure en harmonia amb la natura, respectant-la, entenent-la i formant part d'ella.

El saber tradicional dels pobles indígenes està reconegut en l'Acord de París com a una potent eina contra el canvi climàtic. L'evidència científica demostra que allí on ells viuen i gestionen el bosc, no hi ha desforestació, es produeixen menys incendis i els arbres són activament respectats. Els pobles indígenes han estat milers d'anys vivint en equilibri i respecte cap a la naturalesa, preservant-la. Sempre han sabut que no hi ha res que tingui més valor en el planeta Terra que les coses vives, siguin animals, plantes o humans.

 

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior