Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Inici
Mostrar panell d'identificació
Mostrar cercador global

Fonts, Mines i Forns Mina/Font de La Salut

Mina-Font de La Salut

Estava situada a la part inferior del conjunt de l’Ermita de la Salut i el bar restaurant Masia La Salut. Actualment no existeix. Va desaparèixer amb motiu d’unes obres de remodelació dels accessos.

Descripció

L’aigua sortia d’una gran aixeta de llautó i no s’aturava mai. S’acumulava a una piscina de la qual s'agafava per regar horts i jardins del voltant.

L’origen de l’aigua de la font era a sota de Can Messeguer, a 1 km de distància, on començava la mina feta de maó que la transportava. Aquesta mina tenia dimensions variables que anaven fins a 1’6 m d’alçada i 1 m d’amplada.

Les mines d’aigua són galeries horitzontals que servien per traslladar l’aigua de la muntanya a la plana, on hi havia els conreus.

L’augment de la utilització de les mines d’aigua a Collserola es va donar cap al segle XVIII i XIX a causa del canvi agrícola que va fer la zona cap a l’agricultura de regadiu. Aquestes mines d’aigua es van seguir utilitzant fins a mitjan del segle XX i moltes d’elles van constituir la base per a les primeres distribucions d’aigua a les ciutats.

Fonts:

  • FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985
  • RASPALL, Alfons; Guia de Natura del Parc de Collserola. Consorci del Parc de Collserola. Barcelona. 2004
  • ABAD,A; Fuentes del término municipal de Sant Feliu de Llobregat. 1987

Enllaços d'interès:

Llistat punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola