Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
13/10/2024 22:55:32

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Rutes pel parc

Ruta 1 (SFLL1): Can Ferriol

3 hores - 8,93km

Descoberta de la flora, fauna, jaciments arqueològics i barraques de vinya de can Ferriol

Punts d'interès: Naturalesa, jaciment iber i història de les barraques de vinya. 

Aquest recorregut comença a la Salut on es poden veure els colomars i els abellerols a l’altra banda de la riera. De pujada, anirem acompanyats de bosc mediterrani i sotabosc en licorella, i anirem trobant avistament tant de la planta del Llobregat com del jaciment arqueològic de la Penya del Moro. 

Un cop hem arribat a dalt de la Penya tenim una visió de la vall de Can Parellada a Can Ferriol i des de La Sanson fins a Santa Creu d'Olorda.

A continuació seguirem la ruta per un camí agradable, a solei, amb feixes i fruiters abandonats, amb un sotabosc ple de plantes aromàtiques. Passarem per la Font del Broll, que es diu que procedeix d'una antiga mina que prové de Sant Just.

Un cop arribem al Fornot de les Torres, i a la Torre del Bisbe, continuarem per un camí forestal fins a Can Ferriol, on s'estan duent a terme diversos plans de recuperació de Collserola i la seva biodiversitat com són el de desbrossat de sotabosc, el de repoblació de papallones o la recuperació de la font, el pont i les barraques de vinya de la finca. 

Aquí ens separem de la ruta SFLL3 i tornem per un camí assolellat i desbrossat, amb un paisatge molt ric i arribem al creuament amb el camí que va cap a Can Parellada, que podem visitar. Seguim baixant i arribarem a l'àrea de lleure. 

Punts d'interès a la ruta

Història de les barraques de vinya de Can Ferriol

Dins dels terrenys de Can Ferriol s’han censat 11 barraques de vinya de diferents tipologies i tres d’elles, com una part de l’edifici de la masia, han estat restaurades.

Poblat iber de la Penya del Moro

A peu entre Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. Restes de l'ocupació del turó pels laietans i ruïnes d'una fortificació medieval.

La Vall de Sant Feliu i el Puig Olorda des de Penya del Moro

En aquest punt en concret, trobem que la diferència entre la solana i l'obaga és molt notable, hi podem trobar les mateixes espècies als dos llocs però la seva evolució varia degut a l'afecte del sol i la humitat.

Plantes, olors i fruiters de secà i aromàtiques a la vall de Can Parellada

Destaca la distribució en feixes, terrasses subjectades amb murs de pedra seca a les vessants de solana, mentre que a les obagues, s'hi manté el bosc espontani. Com a arbres fruiters trobem el garrofer, l'ametller, l'olivera...

Can Ferriol

Masia d’estil modern popular del segle XVIII dins d'una finca de 86 hectàrees de boscos i camps amb conreus de secà i regadiu i fruiters..

Torre del bisbe

Aquest edifici esplèndid i de grans dimensions conegut també com Torre de Baix, va se construït probablement al segle XII sobre una antiga torre de defensa, i es troba situat a la vall de Sant Feliu de Llobregat.

Ermita la Salut

La capella es va edificar sobre una ermita medieval i fou beneïda el 1749.

 

Can Parellada

Masia originària del segle XII amb ampliacions al segle XVIII. És una de les poques masies que manté actiu el conreu.

Can Masseguer

Aquest mas situat a la riera de la Salut és un dels més antics de Sant Feliu, ja què el seu origen es remunta al segle X. Actualment no es pot accedir.

Font del Broll

Construcció formada per una paret de totxo amb una porta, dins la qual hi ha la volta d’una galeria d’uns 100 metres que s’endinsa a la muntanya.

Font de Can Parellada

Té una disposició original que permet observar la captació de l’aigua, el tub i la bassa, i el seu emmagatzematge.

Font de Can Masseguer

Molt a prop de la masia es troba una mina d’aigua subterrània de la que brolla la font de Can Masseguer. Actualment no és accessible.

 

Inici de les rutes de Collserola

Salta a la part superior