Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
23/06/2024 10:00:52

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Fonts, Mines i Forns Mina de Can Marc

Mina de Can Marc

  • Ruta 1
  • Punt d'interès de construccions tradicionals
  • Punt d'interès de flora
  • Com arribar

Descripció

Es tracta d’una construcció d’obra arrebossada que consta d’una entrada i el frontal de la font, on hi ha l’aixeta. La bassa està a nivell de terra i al costat hi ha una porta des d’on s’accediria a l’antiga mina.

Les mines d’aigua són galeries horitzontals que servien per traslladar l’aigua de la muntanya a la plana, on hi havia els conreus. Aquestes galeries eren revestides amb pedra i el sostre era fet amb una mitja volta o bé amb lloses planes.

L’augment de la utilització de les mines d’aigua a Collserola es va donar cap al segle XVIII i XIX a causa del canvi agrícola que va fer la zona cap a l’agricultura intensiva de regadiu. Els grans propietaris contractaven els serveis dels minaires, un ofici altament qualificat, per fer arribar l’aigua de les muntanyes de Collserola a les finques que havien adquirit al pla i que fins aleshores eren de secà.

Aquestes mines d’aigua es van seguir utilitzant fins al tercer quart del segle XX i moltes d'elles van constituir la base per a les primeres distribucions d’aigua a les ciutats.

Fonts:

  • FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.
  • RASPALL, Alfons; Guia de Natura del Parc de Collserola. Consorci del Parc de Collserola. Barcelona. 2004
  • ABAD,A; Fuentes del término municipal de Sant Feliu de Llobregat. 1987

Enllaços d'interès:

Llistat punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior