Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
13/09/2024 19:31:23

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Fonts, Mines i Forns Barraques de Ca n'Abadal

Barraques de Ca n'Abadal
  • Ruta 2
  • Punt d'interès de construccions tradicionals
  • Punt d'interès d'agricultura i ramaderia
  • Punt d'interès de flora
  • Com arribar

S’han censat 9 barraques de vinya, la majoria estan en ruïnes. Només una cabana i un aixopluc resten en bon estat.

Descripció

Les barraques de vinya són construccions senzilles que tenien la funció de protegir els pagesos de la pluja durant la feina al camp i ser l’espai de magatzem de les seves eines. Es creu que la majoria de barraques de vinya, sobretot les de pedra seca, són del segle XIX, que és quan el conreu de la vinya va agafar més importància.

Els materials que s’utilitzaven per construir-les eren molt senzills i estaven presents a l’entorn, a més, no s’utilitzava cap element per unir les pedres. Acostumen a tenir una sola estança i la tipologia més comuna és la de cabana de pedra seca, de planta circular, quadrada, rectangular o irregular.

El que podem trobar a la Torre Abadal són, principalment, restes de parets d’aquestes barraques de pedra seca.

La masia es va dedicar a la ramaderia i al cultiu de secà, principalment de vinya, fins que aquesta va ser substituïda per garrofers, ametllers i oliveres. Als anys 40 la finca tenia 40 hectàrees de bosc i aquests arbres. Amb el pas del temps es va anar especialitzant en la ramaderia i cap el 1970 va quedar abandonada.

Actualment és propietat de l’Ajuntament de Sant Feliu. Recentment, el 2011, l’associació Amics de la Natura de Sant Feliu de Llobregat hi va plantar 50 alzines a la finca.

Font:

  • FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.
  • Documental “Món de pagès” de Joan Nicolau i Albert Roig. Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.
  • JORDÀ CAPDEVILA, Josep Maria; Santa Creu d’Olorda: història d’un poble que no pogué reeixir. Parròquia de Santa Creu d’Olorda. 2002

Enllaços d'interès:

Llistat de punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior