Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
12/06/2024 21:31:33

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Sant Feliu participa el 29 de maig en una nova prova de sirenes de risc químic

27/05/2024
Lectures: 580
Sant Feliu participa el 29 de maig en una nova prova de sirenes de risc químic

El dimecres 29 de maig, a les 10 h, es realitzarà una nova prova d'activació de la sirena d'emergència per risc químic instal·lada a la plaça d'Alfons Comín, al costat dels jardins del Palau Falguera.

Les sirenes de risc químic són el sistema d'avís a la ciutadania previst en els plans de protecció civil per emergències químiques quan un accident químic és greu i pot afectar la població. Aquesta prova permet comprovar el correcte funcionament de les sirenes, familiaritzar la població amb el so de la sirena i recordar que el confinament és la mesura d'autoprotecció en cas d'accident químic.

A través de la sirena s'emeten tres senyals d'alarma d'un minut de durada separats per silencis de cinc segons. El final de la prova s'anuncia amb un senyal continu de 30 segons de durada. En acabar el simulacre es fa una valoració de l'efectivitat del Pla d'emergència del risc químic a Catalunya (Plaseqcat).

En una emergència real, en sentir el senyal d'alarma caldria tancar-se a casa o a l'edifici més proper fins que sonés la fi d'alarma. El PlaseQCat és un pla especial d'emergència exterior del sector químic de Catalunya que permet preveure les normes d'actuació en cas de produir-se algun tipus d'accident en el sector químic. Tot i que Sant Feliu no compta amb cap indústria que suposi un risc químic per al municipi, s'ha acollit al PlaseQCat perquè es troba en l'àrea d'influència afectada per la proximitat a la potabilitzadora d'Aigües de Barcelona ubicada a Sant Joan Despí.

Alertes de Protecció Civil al mòbil

La ciutadania, a més de sentir la sirena, també rebrà un missatge d'alerta al telèfon mòbil. El sistema d'Alertes de Protecció Civil es va posar en funcionament el febrer de 2023 en el marc del compliment de la Directiva 2018/1972 del Parlament Europeu i del Consell, que imposa l'obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d'alerta per situacions d'emergència greu basats en l'enviament de missatges als telèfons mòbils de la població afectada.

Es tracta d'una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu. L'eina ja s'ha aplicat en situacions reals.

Tots els telèfons mòbils intel·ligents que estiguin a la zona, inclosos els de les persones turistes o que hi estiguin de pas, rebran el missatge. El missatge apareixerà a les pantalles acompanyat d'un so d'alerta específic. El text es rebrà en català/castellà o català/anglès en funció de la configuració dels telèfons mòbils. Quan rebeu l'alerta no cal trucar al 112, ja que es tracta d'una prova d'aquest sistema d'avisos.

Preguntes freqüents de risc químic

Comparteix
ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior