Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
13/09/2024 10:58:49

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Masies i Ermites Can Sant Feliu

Can Sant Feliu

Aquesta masia situada a prop del camí ral i actualment enclotada pel traçat de la via del tren ha tinguts diversos noms. Inicialment es va anomenar Can Roure i posteriorment Can Sant Feliu i Can Miano.

Descripció

Situada a la part baixa de la muntanya d’Olorda, consta d’una construcció principal que conserva una porta adovellada amb diferents inscripcions fetes pels diversos propietaris. Antigament s’anomenava Can Roure ja que el seu propietari al segle XVI era Andreu Roure. L’any 1611, la pubilla propietària es va casar amb Francesc d’Assis Sant Feliu de manera que la finca va canviar de nom. La masia pertanyia a Santa Creu d’Olorda fins el 1917 quan, amb la dissolució del municipi, va passar a formar part de Sant Feliu de Llobregat. El mas estava construït a prop del camí ral que comunicava Barcelona amb l’interior, per això era anomenada Can Sant Feliu del Camí. Posteriorment va ser coneguda com a Can Miano.

El 1854 va quedar enclotada pel traçat de la via del tren Barcelona-Molins de Rei i a principis del segle XX, un mosso de Can Pahissa, Pau Estruch, la va comprar. Els actuals propietaris són els seus néts, de cognom Sabater.

Va ser el seu habitatge habitual fins els anys 50 aproximadament, quan la família va decidir traslladar-se a la vila de Sant Feliu. Actualment la masia s’utilitza com a magatzem d’estris per al camp i hi tenen un petit hort.

La masia és un tipus de construcció típica a la Catalunya rural, i són edificacions aïllades i lligades a l'explotació agrària o ramadera de tipus familiar. En el cas de les masies de Sant Feliu, es dedicaren principalment a l’agricultura de secà, sobretot vinya que després es va substituir per garrofers, oliveres i arbres fruiters.

Les masies construïdes abans del segle XVI, com Can Sant Feliu, acostumen a tenir portes adovellades mentre que les posteriors són fetes amb llinda. La seva teulada és a dues aigües i té tres pisos. El més usual era reservar el primer pis per les feines del camp i en el segon ubicar-hi l'habitatge. Els animals podien estar al primer pis o bé tenir un estable independent.

Font:

  • FERNÁNDEZ, Jesús; GIL, Juan Luís; MORENO, Rosa; PRATS, Anna (equip L'aladern). "Estudi de Collserola. Parts 1, 2, 3, 4 i 5". Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1985.
  • Documental “Món de pagès” de Joan Nicolau i Albert Roig. Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Arxiu Comarcal del Baix Llobregat.
  • JORDÀ CAPDEVILA, Josep Maria; Santa Creu d’Olorda: història d’un poble que no pogué reeixir. Parròquia de Santa Creu d’Olorda. 2002

Enllaços d'interès:

Llistat punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior