Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
13/10/2024 22:57:21

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Parc de Collserola
Punts d'interès

Punt natural Plegament Devonià

Plegament Devonià

  • Ruta 3
  • Punt d'interès de construccions tradicionals
  • Punt d'interès de geologia
  • Com arribar

Es tracta de la millor localització per observar i estudiar la successió estratigràfica, com de l’estructura dels plecs i nivells de calcàries que afecten les seqüències carbonatades i restes fòssils que han permès datar aquests materials corresponent el Devonià inferior.

Descripció

La serra de Collserola forma part de la Serralada Litoral, és un sistema muntanyós que s’estén uns 300 km paral·lel al mar Mediterrani. Collserola s’ha convertit en el lloc idoni per a l’estudi de les roques sedimentàries paleozoiques, metamòrfiques i ígnies. És una zona amb un relleu singular i ondulant, on es poden realitzar observacions i veure com les roques paleozoiques es van transformant en metamòrfiques o les intrusions granítiques.

El turó de Santa Creu d’Olorda presentà uns afloraments de pissarres del Silurià i del Devonià inferior, es tracta de terrenys escassament representats a les serralades catalanes. Aquí es poden observar a conseqüència dels talls oberts produïts per l’explotació de la pedrera, l'auxiliar de la construcció Sanson S.A, instal·lada a la ciutat en la dècada dels 60.

La pedrera dels Ocells, antiga pedrera on afloren les pissarres amb un alt contingut en carbó del Silurià, també s’extreia betum i sulfats d’adobs pels cultius. Aquesta, es va voler explotar per trobar petroli però gràcies a l’ecosistema d’ocells que hi havia, es va protegir i ara no es pot explotar. Actualment està restaurada i convertida en un espai natural d’anidament d’aus. Com a conseqüència de la preservació  de l'espai s’ha creat una zona humida al peu de la pedrera que no es considera compatible amb la geoconvervació. El plegament del Devonià, es tracta de la millor localització per observar i estudiar la successió estratigràfica, com l’estructura dels plecs i nivells de calcàries que afecten les seqüències carbonatades i restes fòssils que han permès datar aquests materials corresponent el Devonià inferior.

Flora i fauna

El paisatge que ens trobem fruit de la continua explotació de la pedrera és un paisatge molt desolat respecte els altres cims de la serra, té la flora i la fauna molt menys densa i afectada per l’activitat humana.

Es pot observar que a la vora de les parets de la cantera hi ha un rebrot de pins joves i a l'esplanada hi trobem exemplars de fonoll, argilaga, ginesta, llentiscles, jara i esparregueres.

A l'altre costat del camí continuem trobant el mateix tipus de vegetació, al que podem sumar algun aladern acompanyat d'un sotabosc de festuca.

El fet que les pedreres estiguin encara en explotació representen un perill per a la conservació dels punts geològic escampats per Collserola. Per altra banda, una remodelació de l’àrea no respectuosa amb els valors geològics el dia que les pedreres deixin de funcionar, podria representar la destrucció o el recobriment dels punts més significatius.

Enllaços:

Llistat punts d'interès

Inici de Rutes per Collserola

Salta a la part superior