Innovació social

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
22/06/2024 10:41:57

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació social

RSInnova, empreses responsables i emprenedoria social amb recursos

 RSInnova és una eina per fomentar la responsabilitat i la innovació social adreçada a empreses, entitats, start-ups i al col·lectiu emprenedor de la ciutat. El programa, subvencionat per la Diputació de Barcelona, ha donat l’oportunitat a emprenedors de testejar serveis amb impacte social i a empreses i organitzacions de millorar la seva responsabilitat social corporativa de forma gratuïta. Aquest servei inclou l’assessorament en la identificació i selecció de propostes de col·laboració i l’acompanyament en el desenvolupament del testeig.

"L’objectiu perseguit és que els projectes desenvolupats s’ajustin a l’estratègia i interessos de les organitzacions alhora que siguin d’utilitat per les persones emprenedores i innovadores".

Logotip RSInnova

El programa RSInnova ha posat a la ciutat com a eix central de la innovació social i oberta, recolzant a joves (i no tant joves) emprenedors i innovadors locals amb idees transformadores que vulguin impulsar i liderar un projecte amb impacte social. Tots els participants del programa, comptaven amb un servei de mentoria personalitzada i l’acompanyament d’altres agents, partners i la nostra xarxa institucional (Mercè Torras de RSE Valor i Gestió i analista de l’Observatori de Responsabilitat Social Corporativa, LAZZUM empresa d’innovació social col•laborativa...), que mitjançant processos d’acceleració, l’aplicació de metodologies àgils (Lean StartUp, Design Thinking...) i amb eines per escalar projectes, potencien la capacitat d’impacte de les idees dels emprenedors i innovadors locals que col·laborin.

A qui va dirigit?

A empreses, entitats, centres educatius o qualsevol tipus d’organitzacions que busquin reforçar la seva contribució social a la ciutat i a la comarca i el seu potencial corporatiu d’impacte social, donant suport a la comunitat innovadora local que necessita testejar els seus productes. És a dir, empreses que volen una responsabilitat social “de kilòmetre 0”.

Contacte amb empreses

A persones emprenedores i innovadores que tinguin projectes amb impacte social en fase de prototip o llançament i necessiten testejar-lo per validar la seva viabilitat. És a dir, projectes d’emprenedoria social que busquen recursos per portar a la pràctica la seva iniciativa comunitària.

Contacte emprenedors i emprenedores

Components clau

RSInnova integra tres components imprescindibles per a garantir el bon funcionament en les  aliances i sinèrgies que es duen a terme durant el desenvolupament del programa.

  • Challengers o projectes emprenedors amb components d’innovació social que repten a la ciutat a implicar-se en la resolució de problemes socials de l’entorn. Necessiten testejar els seus productes o serveis mitjançant col·laboracions amb empreses o organitzacions. 
  • Bet-A Testers o organitzacions col·laboradores que tenen interessos i inquietuds per millorar el seu impacte social i la seva RSC i participen en les experiències de testeig i validació dels Challengers.
  • Facilitador en l’establiment de les connexions i col·laboracions, proporcionant les eines i els recursos que fan possible les experiències de testeig i maximitzant la seva viabilitat, eficàcia i impacte. 

A l’hora d’establir connexions, el facilitador valora les necessitats i oferiments d’ambdós actors per tal que les necessitats dels Challengers quedin cobertes amb allò que poden oferir els Bet-A Testers i a la inversa. Es contempla un punt d’acollida on emprenedors i emprenedores i empreses o organitzacions presenten els seus projectes i les seves necessitats i potencialitats i, sempre amb el facilitador, s’estableix una ruta i procediment clar a seguir des del primer contacte fins a la finalització de la col·laboració.

Gràfic dels components clau

Quins avantatges presenta per Sant Feliu?

RSInnova és un programa que afronta el repte a la contribució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, ja que amb iniciatives com aquesta treballem la sensibilització i la capacitació amb empreses, institucions, entitats i emprenedors. Les aliances i sinèrgies que s’han dut a terme durant el programa han contribuït als ODS 3 (Salut), ODS 4 (Educació de qualitat), ODS 8 (Treball decent), ODS 9 (Indústria i innovació), ODS 10 (Reducció de les desigualtats), ODS 16 (Pau i Justicia).

A més, el programa ha generat reforç als projectes d’emprenedoria del territori i ha impulsat la responsabilitat social al món empresarial, potenciant el voluntariat corporatiu, el suport a l’emprenedoria, el foment de l’ocupabilitat, la cohesió social, la millora de les relacions humanes a l’empresa i el suport d’accions solidàries.

El programa es va desenvolupar durant els mesos de novembre i desembre a Sant Feliu i va aconseguir generar un gran nombre d’aliances. Els participants de RSInnova han estat:

RSInnova ha estat un èxit a Sant Feliu i ha aconseguit fer de la ciutat un territori més inclusiu, resilient i sostenible. Les aliances que s’han produït durant el programa contribueixen a la cultura local d’innovació, el talent, la co-creació i a l’impuls del treball compartit. Un cop més, Sant Feliu s'ha convertit en un camp de proves de serveis o Social Urban Lab i ara obre la possibilitat de replicar i transferir RSInnova a altres ciutats que vulguin ampliar el seu impacte social i contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

“RSInnova s’ha dissenyat amb una ruta clara per aquells municipis que vulguin replicar-ho o que vulguin implementar programes d’impuls a projectes d’emprenedoria i/o innovació al seu territori que fomentin la Responsabilitat Social .”

Fruit d’aquesta col·laboració amb Mercè Torras i a càrrec d’aquesta experta en RSC, neix “Foment de les associacions d’impuls com a eines generadores d’innovació social”, un nou programa a Sant Feliu Innova, també subvencionat per la Diputació de Barcelona, amb el que continuarem potenciant la responsabilitat social municipi.

Per més informació sobre el servei, fes clic a RSInnova, una eina per fomentar la responsabilitat social.

Notícies relacionades:

Aquesta acció està subvencionada per la Diputació de Barcelona. Amb el suport del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local. 

Salta a la part superior