Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
27/04/2024 18:31:58

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

Sant Feliu Innova
Innovació Educativa

Cessió circular de material tecnològic municipal al teixit social i associatiu local

29/01/2024
Lectures: 1558
Cessió circular de material tecnològic municipal al teixit social i associatiu local

Lliurament d'ordinadors sortints de l'Ajuntament a entitats

L'ajuntament dona una segona vida als seus dispositius tecnològics fomentant la reutilització del seu material informàtic en desús per part de les entitats sense ànim de lucre locals. Els beneficis d'aquest projecte d'economia circular són socials però també mediambientals. 

El programa de cessió de maquinari informàtic sortint de l'Ajuntament és una iniciativa municipal existent des del 1997 i que es va impulsar gràcies a la creació del programa Sant Feliu Innova, que permet a les entitats i associacions santfeliuenques engegar diferents projectes de digitalització. En aquest programa, qualsevol entitat del teixit social de Sant Feliu de Llobregat que impulsi programes d'interès social, o d'utilitat pública, pot accedir a equipament informàtic sortint de l'Ajuntament.

El material facilitat és provinent del parc informàtic de l'Ajuntament que, una vegada renovat amb maquinari més actual, té una segona vida en mans de les entitats de la ciutat. 

D'aquesta manera, la cessió d'aquests equips contribueixen a reduir la bretxa digital del municipi i fa possible la modernització de les entitats receptores i la col·laboració en l'alfabetització digital mitjançant la reutilització de material informàtic. 

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat realitza anualment un cicle de renovació d'equips informàtics per tal de prestar un servei públic de qualitat, és per això que s'impulsa aquesta iniciativa de reutilització de material informàtic per tal de nodrir d'equips informàtics que han estat renovats però que encara es troben en bones condicions d'ús i poden tenir una segona vida útil al servei de les entitats i teixit associatiu local.

Qui ho pot demanar?

Associacions locals que estiguin inscrites al Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes

Com ho puc sol·licitar?

Realitzant la tramitació en línia disponible a la Seu Electrònica mitjançant el tràmit "Serveis de suport tecnològics per a entitats ciutadanes" o bé presencialment a Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC).

Sabies què...?

Amb la reutilització de 468 equips informàtics durant el període 2003-2023 s'ha aconseguit evitar 67.302 kgs de CO2 i l'estalvi de 667.836 litres d'aigua?  Això equival a:  

  • 67.302 kgs de CO2
  • 3.423.724 arbres absorvint CO2 en un dia
  • 11.732 cotxes eliminats de circulació durant un dia
  • 667.836 litres d'aigua
  • 3.341 dutxes de 10 minuts
  • 266 samarretes de cotó

La imatge il·lustra amb una infografia les dades de la llista anterior. Feu clic si és del vostre interès visualitzar-la en una nova finestra del navegador.

STEAM SCHOOL: Cessió temporal de material STEAM per a les escoles

Donada les inquietuds de molts docents d'escoles de la ciutat per realitzar activitats STEAM com ara robòtica, impressió 3D, programació, vol de drons programables, etc. Sant Feliu Innova va crear el programa STEAM SCHOOL, una iniciativa amb l'objectiu de facilitar temporalment les eines necessàries als docents i així apropar aquestes activitats tecnològiques als nens i nenes de totes les escoles de Sant Feliu que ho sol·licitin. 

Arran del confinament, es van detectar moltes mancances d'equips informàtics a les escoles donat que el model d'aprenentatge va haver d'adaptar-se i digitalitzar-se i els centres educatius no disposaven del maquinari amb les capacitats suficients per continuar el curs amb la màxima normalitat possible.

Des de Sant Feliu Innova i en col·laboració amb el Departament d'Educació i Infància de l'Ajuntament, s'han cedit diversos equips informàtics als centres educatius sol·licitants com ara Falguera, Monmany, Arquitecte Gaudí, Pau Vila, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Nadal, i l'escola de restauració del Palau Falguera, que pertany a l'institut Martí Dot. Gràcies a aquesta facilitació es van poder dur a terme l'implantació a les escoles de projectes com ara 'Innovamat', una proposta digital d'aprenentatge competencial i amb sentit didàctic dels conceptes matemàtics.

IndicadorUnitats
Indicadors i dades
Ordinadors lliurats a EscolesMés de 70
Ordinadors lliurats a AMPAs i AFAsMés de 25

Pla de xoc d'Inclusió Digital: Una prova pilot consistent en oferir capacitació + equips (eReuse)

L'Ajuntament, a través del programa Sant Feliu Innova i l'àmbit municipal de projectes transversals, va posar en marxa el Pla d'Inclusió Digital durant els anys 2021 i 2022, una iniciativa pilot de lluita contra l'escletxa digital contemplada dins del Pacte de Ciutat (Eix: Garantia dels Drets  Bàsics  i de Ciutadania) i alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), imprescindibles en el marc de la reconstrucció social i econòmica de la ciutat.

Formacions d'alfabetització digital per reduir la bretxa digital

El Pla d'Inclusió Digital, a través de la formació i capacitació en competències i habilitats digitals, pretenia ser una eina per combatre la breta digital i les desigualtats que genera, fomentant l'apoderament de la ciutadania. 

En la gestió d'aquest projecte, tant en la detecció com en la derivació de perfils amb necessitats d'alfabetització digitals, es va treballar estretament amb diversos departaments i unitats de l'Ajuntament com Serveis Socials, el Programa Municipal de Persones amb Discapacitat, el Servei Local d'Ocupació i el SPAAI Mirabolà, entre d'altres. Es tractava d'una iniciativa d'empoderament digital especialment centrada en les persones amb major risc d'exclusió digital i en situació de vulnerabilitat, atenent a les diferents formes en les que s'articula la desigualtat: gènere, edat, educació, diversitat funcional, origen ètnic, etc.

La imatge expresa una línia de temps: 1. Inclusió digital per a col·lectius vulnerables; 2. Digitalització dirigida al comerç; 3. Digitalització dirigida a entitats; 4. Subministrament de dispositius. Feu clic per visualitzar-la en una nova finestra del navegador.

L'execució d'aquest projecte de col·laboració público-privada es va portar a terme en col·laboració amb l'agent d'economia social i solidària (ESS) comarcal SOLIDANÇA.

IndicadorUnitats
Indicadors i dades
Hores formacions480
Nombre total d'inscripcions214
Nombre de tallers realitzats30
Ordinadors lliurats als participants del Pla d'Inclusió Digital40

Als tallers realitzats, les persones participants van aprendre a utilitzar un ordinador de manera pràctica, a fer cerques diverses a Internet, utilitzar les eines per a fer videoconferències, l'ús i la gestió del correu electrònic, a fer tràmits amb el telèfon mòbil,  etc.

És per això, que per a completar el cercle de la formació, Solidança a través del projecte eReuse que permet allargar-ne la vida útil dels ordinadors, i amb el suport de l'Ajuntament de Sant Feliu va fer entrega d'un ordinador reciclat perquè puguin continuar desenvolupant tot l'après des de les seves llars.

Testeig de BLETA, una tableta contra la bretxa digital de la gent gran

En el seu compromís per aquesta problemàtica, Sant Feliu Innova va organitzar al 2022, i en el marc de la Mobile Week Sant Feliu 2022, sessions formatives i de demostració, per apropar a la ciutadania a la tecnologia en forma de tauleta en col·laboració amb l'emprenedora santfeliuenca Isabel García Baños i el seu projecte Bleta. Aquesta iniciativa neix arrel de l'aïllament tecnològic que moltes persones grans van patir durant la pandèmia i el confinament al 2020, quan un equip de joves enginyers s'uneixen per dissenyar i crear una tablet totalment accessible, visual i adaptada a les necessitats de la gent gran o persones amb discapacitats visuals o auditives. 

En aquestes sessions de provatura i demostració a Sant Feliu es va posar a l'abast de la ciutadania el testeig d'aquesta tecnologia per tal de facilitar a la gent gran la comunicació amb els seus familiars, proporcionar-los entreteniment adaptat a diferents capacitats, facilitar-los els tràmits telemàtics, etc. 

"Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.

Noticies relacionades:

ENVIAR PER EMAILCancel·lar enviament de correu
* Camps obligatoris
Enviar
Salta a la part superior